Terug naar de homepage

Weetjes over kaas

Wat betekent pasteuriseren?

Kaas gemaakt in de fabriek wordt meestal gepasteuriseerd en op het juiste vetgehalte gebracht (zo een constante smaak en kwaliteit).
Pasteuriseren betekent dat de melk wordt verwarmd tot ongeveer 72°C en dit gedurende ten minste 15 seconden. Aldus worden de eventuele schadelijke bacteriën vernietigd.

 

Wat betekent 40+, 48+ ?

Hoe ouder de kaas, des te droger de kaas wordt. Om die reden is het niet mogelijk het vetgehalte uit te drukken in % van de samenstelling. Het vetgehalte kan enkel uitgedrukt worden in % van de droge stof. jonge 48+kaas bestaat voor 42% uit vocht en voor 58% uit droge stof. 48+ betekent dat er 48% vet in de droge stof zit.Op die manier bevat 100g 48+kaas 48% van 58g = ongeveer 28g vet.

 

Kaas tijdens de zwangerschap?

In het verleden werd voor kaasmaken alleen rauwe melk gebruikt. Tegenwoordig wordt de meeste kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk die is verwarmd om potentieel schadelijke bacteriën onschadelijk te maken. Het pasteuriseren is tevens een manier om de melk van meerdere toeleveranciers te standaardiseren en het proces van kaasmaken meer onder controle te krijgen. Het resultaat is een meer uniform product dat altijd dezelfde consistentie en smaak heeft. Rauwmelkse kazen (=onze kazen) hebben een meer uitgesproken smakenboeket.

Iedere dokter of gynaecoloog waarschutw voor de listeriabacterie. Die zou je terug kunnen vinden in rauwmelkse kaas. Listeria kan aanleiding geven tot een miskraam. Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. De listeriabacterie kan niet overleven in onze harde kaas.